Piroger


Det var flera år sedan jag gjorde piroger sist så jag tyckte det var dags igen. Men jag kom ganska snabbt på varför det är så lång tid mellan gångena. Det tar ju sån tid. Men det är värt det! Det är ju så gott! Testade ett nytt recept idag som jag delar med mig av.

Piroger med köttfärsfyllning
Ugnstemp: 225°C

Deg
50 gram jäst
5 dl lättmjölk
1 dl lättkesella 1%
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl

Fyllning 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ grön paprika
500 gram mager köttfärs/viltfärs
1 köttbuljongtärning
1,5 dl krossade tomater
ketchup efter tycke och smak
cayennepeppar
oregano
paprikapulver
Salt & peppar

Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen och tillsätt kesellan.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
Arbeta ihop degen och tillsätt mer vetemjöl eftersom, tills degen är smidig.
Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.


Hacka lök, vitlök och paprika.
Fräs lök och vitlök och tillsätt därefter köttfärs. Fräs tills köttfärsen är genomstekt.
Tillsätt paprika, köttbuljong, ketchup och krossade tomater. Låt puttra i ca tio minuter och smaka därefter av med cayennepeppar, oregano, paprikapulver, salt och peppar.


Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Använd en mindre skål som mall och stansa ut runda ringar.
Fyll ringen med köttfärsröran.
Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.


Hur många piroger det blir beror helt på den som gör dem. Jag gjorde 9 stycken, men fick då lite deg över.


Okej, det är inte min bild. Mina matbilder ser alltid så oaptitliga ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0